• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/nevsehirkent.rehberim.77
  • https://twitter.com/NevehirKentRehb

GÜLFA YUFKA
ONLİNE ALIŞ VERİŞ MAĞZASI
KERVAN HATAY DÖNER
ONLİNE NEVŞEHİRE SİPARİŞ
KAMER ELEKTRONİK
ONLİNE ALIŞ VERİŞ MAĞZASI
MUSTİ MÜZİK MARKET
ONLİNE ALIŞ VERİŞ MAĞZASI
MİMOZA ALIŞ VERİŞ
ONLİNE ALIŞ VERİŞ MAĞZASI
Online Hizmetler





Hastane Online






Nevşehirde Emlakçılar

Nevşehirde Galeri

Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.224632.3537
Euro34.609234.7479
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam265
Toplam Ziyaret872316

Türkiye Oryantiring federasyonu uluslararası Kapadokya 2. Kademe Yarışmaları Kapadokya'da başlıyor.

    Ürgüp'e bağlı Mustafapaşa beldesinde yapılacak ve 3 gün sürecek olan yarışlara, İsviçre, İsveç, Norveç, ABD, Rusya, Estonya, Bulgaristan, Belçika, İrlanda, Avusturya, İngiltere, İsrail, Belarus, Almanya ve İtalya'dan 54 sporcu ile Türkiye'den yaklaşık 1000 sporcu katılıyor.

   Oryantiring için bölgede bulunan sporcular, Ürgüp ve civarındaki hotellerde kaldığından bölgede hotellerin doluluk oranının iyi olduğu belirtildi.

10 ile 70 yaş arasındaki sporcuların katıldığı yarışmada, 31 ayrı kategori bulunuyor.

 

 

 

ETKİNLİK PROGRAMI:

 22 Mart 2012 Perşembe

 Etkinlik Merkezinin açılması, Göğüs No. ve SI dağıtımı : 16:00 - 22:00 (GHSM Kamp Eğitim Merkezi)

 23 Mart 2012 Cuma

 Sporcuların gelişi, Göğüs No. ve SI alınması : 09.00-11.00 (GHSM Kamp Eğitim Merkezi)

Etkinlik merkezinden yarışma bölgesine hareket : 11.00

 Yarışmanın Başlaması : 13.00 Kısa Mesafe (Gülşehir-Açıksaray Vadisi)

 24 Mart 2012 Cumartesi

 Sporcuların gelişi, Göğüs No. ve SI alınması : 08:00 - 09:30 (Kapadokya MYO Salonu - Mustafapaşa)

 Etkinlik merkezinden yarışma bölgesine hareket : 09.00

 Yarışmanın Başlaması : 11.00 Orta Mesafe (Mustafapaşa Beldesi)

 Ödül Töreni (Kademe Yarışı 1. Gün) : 16.00 (Mustafapaşa Beldesi)

 25 Mart 2012 Pazar

 Etkinlik merkezinden yarışma bölgesine hareket : 08.00

 Yarışmanın Başlaması : 10.00 Orta Mesafe (WRE) (Göreme Beldesi)

 Ödül Töreni : (WRE, Uluslararası Kapadokya Yarışı, Kademe Yarışı 2. Gün) : 16.00 (Göreme Beldesi)

 II. ETKİNLİK MERKEZİ  GHSM KAMP EĞİTİM MERKEZİ

 ADRES : Ürgüp Yolu Üzeri Dedeman Oteli Karşısı

TEL  : 0 384 212 0942

 22 Mart Perşembe 16:00 - 22:00  Diğer günler 20:00 - 22:00

   ORYANTİRİNG NEDİR?

   Oryantiring hertürlü arazide yapılabilen,oyuncuların hedef noktaklarını harita ve pusula yardımı ile en kısa zamanda ulaşmaya çalıştıkları bir doğa sporudur.Bu spora kısaca koşarak yada yürüyerek hedef bulmada denilebilir.
  Zihinsel ve bedensel çalışmanın birlikte ifadesi olan Oryantiring; sadece düz bir koşu değil, aynı zamanda kontrol noktaları aranırken zamanın nasıl geçtiğini anlayamadığımız bir oyundur. Bir doğa sporu olarak yediden yetmişe kadar her kesime hitap eden Oryantiring ayrıca bütün ailenin birlikte yapabileceği bir aile sporudur.

    Oryantiringi benzerlerinden ayıran en önemli unsur koşarken takip edilecek bir liderin veya işaretlenmiş bir parkurun olmamasıdır. Bulunulan yerden gidilecek yere ulaşmak için her sporcuya göre değişen sonsuz sayıda farklı seçenek bulunmaktadır. Sporcuların hem kendi özelliklerini, hem diğer sporcuları, hem de içinde bulundukları arazinin özelliklerini dikkate alarak en doğru kararı en kısa süre içinde vermeleri, bir başka ifade ile atletik kapasitelerine ek olarak mutlaka zihin yeteneklerini kullanmaları gerekmektedir. Oryantiringin bu özelliği yarışmacılar arasındaki fiziksel özellik farkını ortadan kaldırmakta, yarışmanın başında neredeyse tüm sporcuları eşit hale getirmektedir. 

    ORYANTİRİNG NEREDE, NE ZAMAN BAŞLADI ?
    Oryantiring ilk kez 18 yy sonlarında İsveç’te askeri garnizonlar arasında yön bulma yarışması olarak başlamıştır. Daha sonra önce kuzey avrupa ülkeleri ve giderek tüm dünyayı kapsayacak şekilde gelişmiştir. Oryantiringin yaygınlaşmasında önce haritacılıkta meydana gelen gelişmeler, sonra standart pusulalara eklenen dönen kadran ile kullanımının kolaylaşması önemli rol oynamıştır.

   ORYANTİRİNG ADI NEREDEN GELİYOR ?
   Oryantiring adı İsveççeden gelmektedir. İsveççede Orienteringsförbundet olarak yazılan Oryantiring diğer diller tarafından aynen alınmış ancak o dilin kendi dilbilgisi kuralları ve kolay telaffuz edilme vb. özellikler dikkate alınarak küçük bazı değişiklikler yapılmıştır. Örneğin fransızcada Orientation, ingilizcede orienteering, almancada orientierungslauf, ispanyolcada orientacion, italyancada orientamento, polonyacada orientacje olduğu gibi. Yapılan araştırma sonunda Türkçede “ORYANTİRİNG” olarak kullanılmasının uygun olduğu anlaşılmıştır.

Oryantiring Nedir? Oryantiring Hakkında Genel Bilgiler 

Oryantiring (Koşarak Yürüyerek Hedef Bulma) hertürlü arazide yapılabilen, katılımcıların kontrol noktalarını harita ve pusula yardımı ile en kısa zamanda ziyaret etmeye çalıştığı bir doğa sporudur. Kısaca bedensel ve zihinsel çalışmanın birlikte ifadesi olan Oryantiring; sadece düz bir koşu değil, aynı zamanda kontrol noktaları aranırken zamanın nasıl geçtiğini anlayamadığımız bir oyundur. Bir doğa sporu olarak yediden yetmişe kadar her kesime hitap eden Oryantiring ayrıca bütün ailenin birlikte yapabileceği bir aile sporudur.

Oryantiringi benzerlerinden ayıran en önemli unsur koşarken takip edilecek bir liderin veya işaretlenmiş bir parkurun olmamasıdır. Bulunulan yerden gidilecek yere ulaşmak için her sporcuya göre değişen sonsuz sayıda farklı seçenek bulunmaktadır. Sporcuların hem kendi özelliklerini, hem diğer sporcuları, hemde içinde bulundukları arazinin özelliklerini dikkate alarak en doğru kararı en kısa süre içinde vermeleri, bir başka ifade ile atletik kapasitelerine ek olarak mutlaka zihin yeteneklerini kullanmaları gerekmektedir. Oryantiringin bu özelliği yarışmacılar arasındaki fiziksel özellik farkını ortadan kaldırmakta, yarışmanın başında neredeyse tüm sporcuları eşit hale getirmektedir.
DOĞA SPORLARI
Günümüz dünyasında yoğun iş temposu, kalabalık ve çarpık kentleşme, çevre ve gürültü kirliliği insanları rekreasyon faaliyeti olarak doğa sporlarına yöneltmiştir. İnsanın; günlük yaşamın stresini şehir dışında doğayla başbaşa kalarak, hem bedenine hem zihnine spor yaptırarak atabileceği, yeni Insanlarla tanışarak onlarla birlikte doğayla Içiçe olmanin zevkini paylaşabileceği, hem kendisiyle, hem arkadaşlarıyla, hem de doğayla yarışabileceği ve bundan haz duyabileceği doğa sporlarına ilgi ülkemizde de artmaktadır.
ULUSLARARASI ORYANTİRİNG FEDERASYONU
Oryantiring`in tüm dünyada ne kadar yaygın olduğu Uluslararası Oryantiring Federasyonu’nun internet sitesinin yer aldığı http://www.Orienteering.org adresinde ve bu adreste bulunan uluslararası federasyona üye 61 ülkenin ulusal federasyonlarına ait adreslerdeki bilgilerden kolaylikla anlaşılabilir. Günümüzde Oryantiring yarışmaları Uluslararası Oryantiring Federasyonu tarafından belirlenen kurallara uygun olarak düzenlenmektedir.
ORYANTİRİNG TÜRLERİ
Uluslararası Oryantiring Federasyonu’nun organize ettiği a) Koşarak (Foot Orienteering), b) Kayakla (Ski Orienteering), c) dağ bisikletiyle (Mountain Bike Orienteering), d) elle kullanılan özürlü arabasıyla (Trail Orienteering) yapılan türleri bulunmaktadır. Ayrıca son yıllarda yazılı ve görsel basının ilgisini çekmek için kent içlerindeki parklarda yapılan türü de bulunmaktadır. Bu tanıtım yazısının aşağıdaki bölümlerinde Oryantiring, koşarak yapılan Oryantiring anlamında kullanılacaktır. Diğer Oryantiring türlerinin ülkemizde ortaya çıkacak taleplere göre zaman içinde gelişeceği tahmin edilmektedir.
ORYANTİRİNG YARIŞMASI NASIL OLUYOR?
Amaç yarışmaya başladıktan sonra hedef noktalarını belirlenen sırada dolaşarak en kısa zamanda varış noktasına ulaşmaktır. Oryantiring sporunda atletik kapasite önemli olmakla birlikte tek başına yeterli değildir. Yarışmacı belirlenmiş, işaretlenmiş bir parkur olmadığı için arazide bir noktadan diğer noktaya tamamen kendi karar verdiği bir rotayı izleyerek gider. Bu sırada kısa zamanda doğru karar verebilmesi çok önemlidir. Özetle aklını, zihnini iyi kullanamayan bir sporcunun Oryantiring yarışmalarında başarılı olması mümkün değildir. Bu özelliği nedeniyle bizlerinde severek ve sık sık kullandığımız gibi Oryantiring “Koşarak Santranç Oynanan Spor” olarak da anılır.
ORYANTİRİNG HARİTASI

Yarışmalarda kullanılan Oryantiring Haritası özellikle Oryantiring sporunun ihtiyaçlarını karşılayan özel bir haritadır. Onu klasik coğrafi haritalardan ayıran hatta üstün kılan özellik; coğrafi haritaların içerdiği bilgileri kapsamasının yanında ayrıntıya inerek Oryantiringe özgü bilgileri içermesidir. Örneğin çitler, bitki örtüsü, özel nesneler, kaya grupları, yollar, enerji nakil hatları vb. kısacası arazide görülen her şey bu haritalarda gösterilmektedir. Bu haritalar Uluslararası Oryantiring Federasyonu’nun belirlediği standartlara göre tüm dünyada aynı renkler, kodlar, açıklamalar vb. özellikler kullanılarak hazırlanmaktadır. Haritalar yarışmayı düzenleyenler (kulüpler, federasyonlar) tarafından hazırlanarak yarışma öncesi katılımcılara verilmektedir.
ORYANTİRİNG PUSULASI
Oryantiring yarışmalarında kullanılan bir diğer malzeme Oryantiring Pusulası’dır. Haritayı yönüne koymamızı bir başka ifade ile gidilecek yönün belirlenmesinde kullanılan pusula ayakkabı ve giysilerin dışında yarışmacıların sahip olması gereken yegane malzemedir.
ORYANTİRİNG PARKURU
Koşarak yapılan standart bir Oryantiring parkuru; ÇIKIŞ (haritalarda üçgen işareti ile gösterilir), belirli sırada ziyaret edilmesi zorunlu HEDEF NOKTALARI (sayısı değişkendir, haritalarda daire işareti ile gösterilir, Hedef Noktasında 30x30x30 cm boyutlarında bezden yapılmış, beyaz turuncu renklerinde bayrak ve oraya gidildiğinin belirlenmesi için kontrol aygıtı bulunur, kontrol aygıtı elektronik olabileceği gibiherbiri kağıt üzerinde ayrı delikler açan, görünüşü bürolarda kullandığımız tel zımbalara benzeyen zımbalar şeklinde de olabilir) ve VARIŞ (haritalarda iç içe geçmiş iki daire ile gösterilir)’ tan oluşur.
ALTYAPI YATIRIMI OLMAYAN ÇEVRECİ BİR SPOR...
Buradan da anlaşılacağı gibi Oryantiring yapı, bina, stad, saha gerektirmeyen çevreci bir spordur. Binlerce kişinin katıldığı yarışlardan sonra ertesi gün aynı araziye gidirseniz ayak izlerinden başka hiçbir şey göremessiniz!
ORYANTİRİNG İLKÖĞRETİM OKULLARINDA ÖĞRETİLİYOR
Oryantiring batılı ülkelerde ilköğretim okullarında ders olarak okutulmaktadır. Neredeyse her okulun her mahallenin bir Oryantiring Kulübü ve takımı bulunmaktadır. Bir dersane, okul binası, okul bahçesi, küçük bir park alanı bile Oryantiring parkuru olabilmektedir. Harita, Pusula ve bunların birlikte kullanımı ile Yön Bulma bilgilerinin verildiği ve uygulamalarının yapıldığı bu dersin çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimini olumlu yönde etkilediği, karar verme mekanizmalarını geliştirdiği, kendilerine güven duygusunu ve kendisini ifade etme yeteneğini artırdığı tesbit edilmiştir.


3661 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Youtube Abone Ol
Tanıtım Videoları
ESKİ ZAMANDA YAŞAM

PERİBACASI OLUŞUMU

NEVŞEHİR ÜNİVERSİTE TANITIM

DERİNKUYU YERALTI ŞEHRİ
Nevşehirde Vefat Haberi

Nevşehir de Namaz Vakti
Nevşehirde Ara